Välkommen till min mammablogg. Folk som inte har barn gör sig förmodligen inte besvär.

Jag är 30 år och mamma till Nils. Min blogg har föregåtts av en hel del funderingar kring det lämpliga i att hänga ut sitt liv och sitt barn på Internet. I takt med mitt eget nyvunna intresse av att läsa om vad andra mammor gör har dock lusten att skriva om mina händelserika dagar som mor tagit överhanden. Bloggen handlar om mitt liv tillsammans med min man G och vår fina unge Nils som föddes den 7/7 2010. Vi bor i en lägenhet i Göteborg men har precis köpt ett hus en bit härifrån.

onsdag 2 februari 2011

Romantiken är död

När jag var i tjugoårsåldern var jag och min bästa kompis hemma hos en kille som gick i samma klass som min kompis. Han hade en sambo och de hade varit ihop länge men de verkade aldrig särskilt kära. Tjejen tjatade mest på killen och han verkade mest tycka att hon var jobbig. Hur som helst -  på kylen i deras lägenhet satt en lista där de hade delat upp hushållsgöromålen mellan sig. Han stod för tvättandet medan hon handlade maten, han diskade och hon torkade o.s.v.

Jag och min bästa kompis brukade prata om listan och hur oromantiskt det vore att ha en sådan. Om man inte kunde göra upp det sinsemellan utan att ha en lista borde man inte vara ihop alls. Tyckte vi. Som då inte var sambos någon av oss ska väl tilläggas. 

Igår föreslog G att vi skulle göra en sån här lista men inte bara över hushållsgöromålen utan om ALLTING som ska utföras av någon av oss. 

Han hade fått idén från Solsidan där ett av paren tydligen uppfinner en valuta som man fick om man t.ex. diskar och som man kunde köpa andra tjänster för. Som en ledig kväll eller en middag. I Solsidan ville tjejen även få betalt när de hade sex men så långt har det inte gått hos oss ännu som tur är =). 

Först satt vi och bara rabblade allting som ska göras hemma. Det blir ju ganska mycket, speciellt nu när man har barn. Göra barnmat till Nils, gå ut med soporna, sköta kontakten med myndigheter och försäkringsbolag, tvätta, laga mat, byta i sängarna, fixa att bilen får dubbdäck/sommardäck. Ni fattar. Efter det började vi dela upp saker mellan oss. I början var det saker man kunde tänka sig att ta. På slutet blev det mer köpslående typ tar du den jobbiga saken så tar jag den. Vissa saker föll ju sig ganska naturligt på mig eftersom jag är mammaledig men vi ska göra om listan när Nils börjar på dagis.

Och det intressanta var att när allt var uppdelat så kände sig båda som vinnare. Själv ansåg jag att jag redan gjorde allt som stod på min lista så det skulle inte bli någon skillnad. Däremot blev jag av med lite uppgifter som jag anser att jag utfört hittills. Men eftersom G också kände sig som en vinnare så är väl inte min bild över hur det sett ut helt sann. Eller så är han lurad =). 

Mest nöjd blev jag över att G ska sköta all städning i bostadsrättsföreningen. 

Det pinsamma slutar inte där. Det blev ännu mer Solsidan. Efter att vi gjort listan så reglerade vi även när sakerna skulle göras alltså när båda har hand om Nils eller inte, i viss mån hur saker skulle utföras och hur man ska kompenseras om den andre inte uppfyller sina skyldigheter. Denna del var helt kopplad till Nils. Vi har t.ex. bestämt att vi lägger honom varannan dag. Skulle man vilja vara borta en dag som man ska lägga honom får man ta en annan dag. Ganska enkelt. På pappret iaf. 

Inte alls romantiskt och ganska pinsamt (jag tänker inte skriva ut listan och ha den på kylen) men det känns så bra! Nu återstår det att se hur bra det här kommer att fungera. 

2 kommentarer:

  1. he he hoppas det funkar det där! Kanske smart att få svart på vitt. Jag tycker att jag ALLTID tvättar och en massa mer saker. Konstigt nog tycker J att det är han som ALLTID tvättar. En helt annan fråga; Var beställde du solkläder till Nils?

    SvaraRadera
  2. Jag har en killkompis som hade en lista med alla hushållssysslorna och när han eller hans sambo hade dammsugit, diskat eller vad det kunde vara så drog de ett streck på listan. Då kunde de se vem som gjorde mest.

    Det tog slut kort efter att de införde listan. Listan tog över deras liv!

    Hoppas ni lyckas bättre, ert system låter mycket smartare. Hur går det med Olga förresten?

    SvaraRadera